Jiří Bigas

Praha
Český Krumlov

aliasbigas@post.cz

Mediální bublina, nebo mediální blbina

24.10.2016 15:52

Žijeme ve světě, kde už má skoro každý chytrý mobil, ale IQ národů civilizovaného světa je na pováženou. Američané nyní řeší tuto kauzu:
Dvaatřicetiletá podnikatelka Elisabeth Holmesová před pár lety slíbila, že se svojí společností Theranos změní způsob testování krve. Injekční jehly, které děsí miliony lidí po celém světě, měly být nahrazeny pouhým píchnutím do prstu. V červnu Forbes odhadl, že její čisté jmění kleslo ze čtyř a půl miliardy dolarů na nulu a na začátku října tato společnost přestala podnikat úplně.
O ní, o jejím nápadu, o její společnosti byly popsány tuny papíru, o virtuálním prostoru nemluvě. Mluvilo se o ní jako Billu Gatesovi v sukních. Jeden chytrolín se předháněl s druhým, kdo napíše větší pecku a dostane za ni Pulitzerovu cenu, teď bublina splaskla.
A přitom stačilo zeptat se třeba lékaře z polikliniky, jestli test krve odebrané píchnutím do prstu může nahradit test krve odebrané jehlou ze žíly… Nemůže.
A teď věřte, že všichni, co o tom zasvěceně psali, mají mozek, nebo jen zvyšující se kapacitu svých mobilů, ze kterých získávají zaručené tipy.